Fietsstad 2008
 
Fietsstad 2008
 Strijd om de titel Fietsstad 2008

 
««« vorige

Veenendaal – Thema: Heel veel tevreden fietsers

Veenendaal Het fietsgebruik kan het beste worden gestimuleerd als het goed aansluit bij de wensen van de fietsers. Een belangrijke manier om te zien of dat lukt, is de tevredenheid van de fietsers te meten. In de Fietsbalans inventariseren we de (on)tevredenheid van de fietsers in de betreffende gemeenten aan de hand van een telefonische enquête.

Veenendaal heeft zeer tevreden fietsers, zo blijkt uit de tevredenheidsenquête van de Fietsbalans. En Veenendaal heeft ook nog eens een zeer hoog fietsgebruik op de kortere afstand. Uit een nadere analyse van de tevredenheid van fietsers uit de eerste ronde Fietsbalans-onderzoek bleek dat een hoge tevredenheid van fietsers verrassend vaak samen ging met gratis bewaakte stallingen in een gemeente. En inderdaad, Veenendaal heeft een gratis bewaakte stalling bij het station. Maar zij sloot ook een gratis bewaakte stalling in het centrum toen de regeling voor Melkertbanen veranderde en toch blijven de fietsers tevreden. Er is dus duidelijk meer in Veenendaal dat fietsers tevreden doet zijn.

Veenendaal Consequent en langdurig doorzetten van goed fietsbeleid lijkt het geheim van Veenendaal. Met opvallend oog voor detail heeft de gemeente een fijnmazig, goed onderhouden en zeer comfortabel fietsnetwerk neergelegd. Zo loopt het asfalt van een fietspad bij een kruising vaak netjes door in plaats van dat je, doink-doink, twee keer door een goot botst.

In 2000 was Veenendaal de verrassende winnaar van de eerste Fietsstadverkiezingen. De gemeente was toen de absolute wegdekkampioen met heel veel goede fietsverbindingen. Nu laten ze zien dat ze dat niveau vast kunnen houden en dat dat heel veel en zeer tevreden fietsers oplevert. Wie vindt dat fietsers recht hebben op goed onderhouden asfalt en naadloze aansluitingen op kruispunten, moet op Veenendaal stemmen.

Reacties

In Veenendaal kan je zo van zuid naar Noord en van west naar oost, In Veenendaal fiets je altijd veilig appart van de auto's bij de rotondes heb je altijd voorrang bij de meeste andere plaatsen in Nederland is dat niet zo je hoeft nooit lang tewachten wij verkeerslichten minstens 1 minuut dus Veenendaal moet gewoon Winnen
Door arie19 op 22-09-2008 21:46


MOET JE ERGENS HEEN MAAR WEL VOOR NIETS? IN VEENENDAAL KUN JE LEKKER OP DE FIETS! :D
Door Kimm. op 23-09-2008 20:13


In Veenendaal wordt veel gedaan voor fietsers. Het blijft hier niet bij mooie praatjes, maar fietspaden worden verbeterd en situaties veiliger gemaakt. Ook zijn sommige punten voor auto`s afgesloten, zodat fietsers de ruimte krijgen.
Door John op 23-09-2008 21:10


vooral door de nieuwe stoplichten voor fietsers is het NOG veiliger fietsen! je hoeft minder dan een minuut te wachten! en je rijdt altijd los van de auto's geweldig
Door berto op 24-09-2008 06:13


Veenendaal is een prima fietsstad, maar om de titel te krijgen, zou hier en daar nog wat verbeterd kunnen worden. De oversteek bij de monding (dijkstraat naar brederodelaan) is levensgevaarlijk, zeker met kleine kinderen is het oppassen geblazen. Als hier een voorrangsweg voor de fietsers komt helemaal top. Dan kunnen wij ook helemaal veilig naar het dorp fietsen.
Door locaes op 24-09-2008 14:03


De fietspaden zijn goed onderhouden en op de fiets ben je er errder dan met de auto.
Door corrie op 24-09-2008 15:31


in Nijmegen wordt ik altijd voor de sokken gereden door auto, of studenten met een fiets.... Geef mij maar Veenendaal. Van West naar Centrum dwars door wijken en groen. Lekker fietsend naar de stad. Maar op een paar plekken kom je auto verkeer tegen. Best uniek
Door thomas op 24-09-2008 16:14


Veenendaal heeft een vooruitstrevend fietsbeleid. Snel, veilig, goed. De auto wordt niet gepest maar de fietser vertroeteld.
Door Rinus op 24-09-2008 16:34


Ik heb nog nooit zoveel gefietst als nu ik in Veenendaal woon! Ik noem de verbinding van West naar het centrum altijd de fietssnelweg. Super!
Door Annelies op 24-09-2008 19:20


Ik snap niet dat de gemeente genomineerd word als je van een fietspad een uitrit voor auto`s maakt??
Door joop op 24-09-2008 19:54


Heerlijk op de fiets vanuit Ederveen naar Veenendaal. Geen parkeerprolemen en de fietsverkeerslichten reageren automatisch op naderende fietsers. Je hoeft niet lang te wachten. Super.
Door Nenny op 24-09-2008 20:55


Minder dan 1 minuut wachten?? Niet op de kruising van de Pr.Bernhardlaan met de Kleine Beer (richting dorp en richting De Klomp). Hier wacht je tot je een ons weegt en dan is het licht ongeveer 8 seconden groen. Veel mensen fietsen dan ook door rood, wat gevaarlijke situaties oplevert. Dus een verbeter-tip voor de gemeente Veenendaal!
Door Henriette op 24-09-2008 21:04


Veenendaal is DE fietsstad van het jaar! Ik voel me als fietser veilig in Veenendaal! Het enige wat wel vervelend is en waar echt iets aan gedaan moet worden is het glas dat overal ligt! Daar krijg je als fietser een lekke band van!
Door Heleen op 24-09-2008 21:07


Veenendaal heeft inderdaad een mooi fietsnetwerk om betrekkelijk veilig en snel van de 'buitenwijken' naar het centrum te fietsen. Helaas zijn er ook een aantal nadelen. Vooral het slechte onderhoud van de fietspaden in combinatie met de vele hoge brandnetels leidt tot grote ergenis in de wijk "West". Daarbij komt nog dat grote groepen scholieren in deze wijk vaak met 3-4 mensen naast elkaar fietsen op de toch al smalle fietspaden met vele bochten wat het voor tegemoetkomende fietsers uitermate onplezierig maakt. De gemeente zou betrekkelijk makkelijk met kleine ingrepen de fietspaden kunnen verbreden, maar het opvoeden en aanleren van de verkeersregels voor de scholieren is echter toch een taak voor de ouders en school.
Door Arie op 24-09-2008 22:32


Wij wonen sinds 16 jaar in Veenendaal. Er zijn inderdaad veel verbeteringen gedaan aan de fietspaden. Wel vind je nu bij grotere (fiets)kruisingen haaientanden op je pad, terwijl je eigenlijk ook op de voorrangsweg rijd. Beetje verwarrend. Wat ons nog steeds stoort, zijn de wegdekovergangen (rijdende op het fietspad) bij een kruisende oversteek van een straat. De trottoirband steekt bijna altijd enkele centimeters boven het wegdek uit, en dat irriteert. Ook de bosjes en struiken langs de fietspaden woekeren zo snel dat men daar bijna midden op het fietspad moet gaan rijden om geen schrammen op te lopen aan arm of gezicht.Het zelfde geldt voor veel voetpaden. Voor beiden zou dus het aantal snoeiingen wat opgevoerd kunnen worden. En waar nodig, bijvoorbeeld bij erfafscheidingen, mag de Gemeente best eens harder optreden tegen de bewoner/eigenaar om de paden volgens de geldende regels vrij te houden!
Door Gerard op 25-09-2008 09:05


fiets stad hoezo kijk maar eens naar al die fietsen in de hoofdstraat maak daar maar eens plaats voor ,of moeten wij kilometers lopen met boodschappen henk
Door henk op 25-09-2008 09:19


Ja, Houten is de stad to be voor langzaam verkeer. Niet alleen voor fietsers zijn de vele fietspaden ideaal, maar ook minder validen kunnen zich daardoor ongehinderd door auto's door Houten bewegen. Bovendien slaap je 's nachts goed omdat je geen last hebt van voorbijrazend auto-verkeer met alleen een fietspad langs een groenstrook voor je deur.
Door Cleopatra Thelissen op 25-09-2008 20:17


Goede fiets routes om in het centrum te komen heb je goede vrijliggende fietspaden.onze kennissen uit cijck zijn lyrisch over de fiet routes in Veenendaal. Er zullen wel wat verbeteringen kunnen komen maar daar wordt aan gewerkt . ook prima de nieuwe knooppunt routes
Door herman diepeveen op 26-09-2008 08:37


In voorgaande reacties heb ik veel gelezen over fietsgedrag. Maar dan alleen maar vanaf de fiets. Als je in de auto zit kan je rustig afwachten tot er een of meer fietsen gewoon door rood oversteken, diagonaal een kruispunt oversteken, rotondes aan de kortste zijde, dus meestal links passeren. De basisscholen laten elk jaar een verkeersexamen doen via leuke wegen, fietspaden en kontrolles aan bekende punten etc. De kinderen letten dan op, maar kijk maar op gewone dagen naar stout gedrag. Dit geldt ook voor ouders, die een slecht voorbeeld geven. Als autobestuurders niet altijd attent waren ter voorkoming van narigheid, was er ook een statistiek voor ongevallen met fietsers. Gisteren zag ik een alochtoon jochie op een roze fiets midden op het Boompjesgoed “freeweleren” en vlak voor een auto doorschieten naar de sportschool bij de Bib. Open een site voor meldingen met foto’s etc. Misschien wordt er dan iemand wakker. Maar voor de titel “Fietsstad” is meer nodig dan stallingen en paden. Mijn stem kan ik niet geven.
Door kurt op 26-09-2008 14:28


Fietsen in Veenendaal is echt helemaal geweldig! Heel veilig! Veel fietspaden, het blijft hier niet alleen bij praatjes
Door Bram op 27-09-2008 08:28


Veenendaal is gewoon de beste fietsstad
Door Paul van Dun op 27-09-2008 08:41


het is goed te fietsen in het veenendaal
Door bertha op 01-10-2008 07:27


Gewoon een geweldige fietsstad veel bossen en je kunt overal rustig fietsen
Door robin op 05-10-2008 09:17


veenendaal is een goede fietsstad
Door tessa op 08-10-2008 06:12


Door de gemeente Veenendaal wordt veel aandacht besteed aan de fietser. Uit alle delen van de gemeente kan men snel en veilig naar het centrum. Ook bij de nieuwe uitbreiding (Veenendaal-Oost) heeft men hiermee ook rekening gehouden. De fietstunnels onder de Rondweg Oost liggen er al. In het verkeersbeleid van de gemeente staat de fietser centraal. Niet alleen de aanleg maar ook het onderhoud van de fietspaden wordt aandacht aan besteed. Ook bij gladheid wordt de fietspaden gelijk schoongemaakt/gestrooid. Door de goede verbindingen naar het centrum en de wijkcentra is men met de fietst het snelst op de bestemming.
Door Arie de Graaf op 09-10-2008 09:00


De fiets is het ideale vervoersmiddel in de gem.Veenendaal. Snel, schoon en handig. Soms lastig om je fiets te parkeren in het centrum, maar sneller per fiets dan per auto. Fijne fietspaden van noord naar zuid en van oost naar west. GEWOON PRIMA!!!!!!
Door Alie van der Velde - Hommersom op 09-10-2008 18:13


Veense fietspaden zijn overal goed toegankelijk en zonder teveel drempels wat vooral voor mij in de praktijk erg fijn is... Samen met mijn Custom Bike Club VCorps ( www.vcorps.nl ) maken wij veel gebruik van de Veense fietspaden als we een fietstocht organiseren samen met veel andere cruisers die dan van buitenaf komen met hun Bike om hier te cruisen en dan met onze vooral lage en lange custom bikes is het erg goed rijden door Veenendaal..!! En krijg altijd veel complimenten en positieve reacties over Veenendaal en de groene omgeving... Veenendaal zeker Fietsstad 2008..!!
Door CadmanF op 09-10-2008 20:09


Je kan hier gewoon heerlijk fietsen zonder last te hebben van de auto's. Op veel plaatsen hebben fietsers voorrang en het is overal veilig fietsen! Dus Veenendaal wordt zeker Fietsstad 2008!
Door Daan op 13-10-2008 09:05


Aan alle mensen uit Veenendaal.Ik heb gestemd op Veenendaal,omdat ik niet wil dat Nijmegen de status van Fietsstad 2008 krijgt.Het fietsbeleid is beneden peil in Nijmegen,en ik kan het weten,want ik ben een geboren Nijmeegse.Maar wat jullie wel in de gaten moeten houden is deze stemming,Er wordt met 2 maten gemeten.Gisteren stonden Nijmegen en Veenendaal allebei op 28,1.Nu ineens is Veenendaal gezakt naar 27,8.Hoe kan dat,de stemmen blijven toch bestaan,dacht ik zo.Dus iets hierin is oneerlijk,en weet ik dus alweer,dat Nijmegen gematst wordt.
Door Diana van den Anker op 15-10-2008 09:17


Bericht van de webmaster: Diana, de getallen zijn percentages. Die kunnen dus afnemen als er meer voor andere gemeenten wordt gestemd. Er wordt hier niemand gematst!
Door Webmaster op 15-10-2008 12:22


als er een plaats is waar je door de bergroeiing amper kan fietsen dan is het veenendaal. slecht verlichte fietspaden diverse slechte fietspaden en dichtgegroeide fietspaden , dus ik hoop dat veenendaal er dit jaar wat aan doet en dat ze volgend jaar de titel wel waard zijn .
Door dipak op 15-10-2008 19:10


Lekker crossen tussen de mensen door in de binnenstad. heerlijk
Door eric op 18-10-2008 07:51


Door goede service van div. supermarkten en andere bedrijven , hoeft niemand per fiets met boodschappen o.i.d te slepen.(soms tegen geringe vergoeding wordt alles thuisbezorgd)Weinig plaatsenhebben een zo goed onderhouden openbaargroenvoorziening als Veenendaal.Verkeersvandalen, zowel op fiets, scooter of auto vind je overal, helaas. Voor mij is Veenendaal NR 1.
Door Henk op 18-10-2008 17:48


Veenendaal is de beste!! ik voel me fijn, vrij en veilig op de fiets hier in veenendaal! dus stem allemaal op veenendaal!!!
Door mike op 20-10-2008 15:38


EN bewaakte gratis fietsenstalling bij de c&a en bij het postkantoor
Door patrick op 20-10-2008 16:37


Als 70 jarige fiets ik dagelijks door Veenendaal. Ik voel me veilig en tevree, maar dat wil niet zeggen dat de gemeenteambtenaren rustig aan kunnen doen. Ze moeten waakzaam en alert blijven, om het geheel in goede banen te blijven geleiden. Ik ben als Westerling best tevreden met Veenendaal als fietsstad nummer 1.
Door Hans op 20-10-2008 17:01


ik fiets altijd
Door elke op 20-10-2008 21:27


NOU ik vind fietsen echt te bomb!!!!dus ik zeg JA!!! VEENENDAAL!
Door jan op 20-10-2008 21:32


Fietsersbond, Veenendaal knoeit met het stemmen (je hebt het niet van mij...) Kijk de cijfers van vandaag er maar eens op na!
Door anoniem op 20-10-2008 21:41


Veenendaal is DE fietsstad! Er is de afgelopen jaren meer zorg besteed aan bewaakte stallingen etc.. ik zeg Veenendaal!
Door Indo uit 't Veen.. op 21-10-2008 10:50


ik rijd in ongeveer 10 minuten van oost naar west en ik hoef nooit lang te wachten bij stoplichten! Mijn stem hebben ze!
Door gj op 21-10-2008 19:42


Veenendaal is echt een hele goede stad om in te fietsen, omdat: * er veel fietspaden zijn, van Oost naar West en van Noord naar Zuid. * er veel veilige fietstunnels zijn. * er veel fietsenrekken en bewaakte stallingen zijn. * de wachttijd voor stoplichten minimaal is en je over de resterende wachttijd wordt geinformeerd. Kortom, 'fietsers' vormen in Veenendaal een serieus onderdeel van het gemeentelijk beleid. Daarom verdient Veenendaal de titel fietsstad 2008!
Door Arry op 21-10-2008 20:04


in veenendaal hebben ze het verkeer veilig gemaakt door de stoplichten te plaatsen, maarje hoeft er nooit lang te wachten mijn stem heb je
Door lisanne op 22-10-2008 20:34


Veenendaal is geweldig! heerlijk fietsen, nooit problemen gehad, Zo ff binne 10min. van west naar oost. Heb me altijd veilig gevoelt op de fiets, veel fietsers overal waar je kijkt d'r staan altijd wel fietsen. Op de fiets heb je vaak voorang stoplichten werken lekker mee. Toen ik een x in Nijmegen fietste had ik zo binnen paar honderd meter al bijna n auto voor mn donder byv. het fietspad/voetgangers oversteekplaats bij de rontonde vlak bij de groterabobank... Nou je moet het echt weten anders fiets je zo verkeerd :P. Er staat haast niets aangegeven. In Veenendaal wel :Pmaakt niet uit waar je fietst er is altijd wel een fietsbordje in de buurt met welke kant je op moet voor een bepaalde plaats of gedeelte in veenendaal. ja duidelijkheid daar gaan we voor! :) mijn stem hebben ze! ze verdienen de titel zeker weer!
Door Slash op 24-10-2008 10:54


Op de fiets kan je in no time in het centrum zijn of waar dan ook, overal zijn goede fietspaden aanwezig. Ook in de winter met sneeuw wordt er gezorgd dat de fietspaden heel snel gestrooid worden, het zijn tenslotte maar twee wieltjes en op de grond lig je zo met gladheid maar in Veenendaal niet.
Door bt op 24-10-2008 11:04


Ik vind het in Veenendaal heerlijk om te fietsen; veel en prima fietspaden. Alleen op de bruggetjes ervaar ik meer trilling dan elders! Jammer dat er vaak glas op het fietspad komt en dat fietsers elkaar bij de drukke kruispunten, waar overigens vaak maar een kleine opstelruimte is, weinig ruimte geven. Nog hinderlijker is het dat automobilisten zo nodig over de fietspaden moeten gaan als de gemeente i.v.m. strooien tegen gladheid,de paaltjes heeft weggehaald. Ga op zaterdag kijken hoe op het Scheepjeshofplein de fietsen in cirkels worden "geparkeerd", dat alleen al is een prijs waard! Ik ga voor Veenendaal!!!
Door JosS op 24-10-2008 18:36


Veenendaal heeft een geweldig mooi en groot winkelhart en wordt al jaren druk bezocht door mensen uit de hele regio en zelfs daarbuiten. Een winkelhart dat binnenkort wederom uitgebreid wordt met een nieuw deel versierd met grachten (Brouwerspoort). Het is fantastisch dat je op zaterdag lekker met je gezin op de fiets kunt stappen en via prima fietspaden binnen enkele minuten in hartje centrum bent. Met de bouw van wijk Veenendaal-Oost (3200 woningen) legt men wederom goede 'fietsslagaders' aan. Chapeau voor dit beleid!
Door Michell op 25-10-2008 08:12


Natuurlijk wordt Veenendaal de fietsstad van 2008. Met zoveel aandacht voor de fietsers door nagenoeg alle fietspaden in en rondom het Centrum vrijliggend en goed gemarkeerd (rood asfalt) aan te leggen. En dan ook nog de vele veilige oversteekplaatsen. Dat alles maakt het dat je graag je auto laat staan en de fiets pakt. De auto verliest het in Veenendaal met macht, dus Veenendaal Fietsstad 2008.
Door G.A. Beumer op 26-10-2008 12:39


Veenendaal is echt de fietsersstad bij uitstek. De hele stad doorkruis je op de fiets erg gemakkelijk. Daarbij wordt Veenendaal wel geholpen doordat het een compacte stad is: dichtbebouwd, maar door het groen merk je daar als fietser weinig van. Vooral de tunnels onder wegen door voor de fietser zijn ideaal.
Door Herman op 27-10-2008 21:08


Ik geloof dat ik eens een kijkje moet komen nemen in Veenendaal; juist het aspect "onderhoud" spreekt mij aan; dat wordt in veel gemeentes ernstig versloft, of door prutsers uitgevoerd.
Door pieter op 29-10-2008 09:24


© Fietsersbond